7 pomysłów na lepsze powietrze w Warszawie

Warszawa od dawna jest stolicą smogu. Nadszedł czas, aby wszcząć prawdziwy alarm smogowy i wezwać Rafała Trzaskowskiego i jego ekipę do działania. Warszawska Lewica oraz przedstawiciele organizacji pozarządowych przedstawili dziś na wspólnej konferencji prasowej 7 konkretnych pomysłów, które spowodują, iż powietrze w Warszawie stanie się zdatne do oddychania.

1. Strefa śródmiejska i strefa tempo 30
  2. Mapa drogowa do strefy czystego transportu
  3. Centralne ogrzewanie dla wszystkich
  4. Likwidacja kopciuchów TERAZ!
  5. Priorytety dla transportu publicznego
  6. Normy WHO alarmowania o smogu
  7. Czyste powietrze bez wykluczenia

Smog i jego skutki

Smog w Warszawie Biedroń

- Gdyby warszawianki i warszawiacy wiedzieli jak złej jakości powietrzem oddychają oraz jak władze Warszawy mało robią w tej sprawie, zapewne ich złość byłaby ogromna. To wszystko przecież rzutuje na choroby dzieci, na dysfunkcję młodzieży oraz wpływa na zdrowie seniorów, na zdrowie nas wszystkich. Dlatego też ponad podziałami wręczamy tę czarną walentynkę władzom Warszawy – mówił europoseł Robert Biedroń.

Co obiecuje Rafał Trzaskowski?

Smog w Warszawie Żukowska

- Walentynki to miłość, miłość to życie, życie to oddech. Oddech, o który warszawianki i warszawiacy walczą codziennie w tym zasmożonym powietrzu. W dobie pandemii, kiedy rekonwalescentki i rekonwalescenci mają problemy oddechowe, to sprawa walki ze smogiem powinna być priorytetem dla prezydenta Rafała Trzaskowskiego – mówiła posłanka Anna-Maria Żukowska.

Smog w Warszawie Diduszko-Zyglewska

- Przypomnę, że realizacja tych postulatów zależy wyłącznie od dobrej woli i odpowiedzialności władz miasta nic innego tu nie stoi na przeszkodzie. To wszystko są narzędzia, które służą do zmniejszenia liczby samochodów, do zachęcenia ludzi do zmiany nawyków oraz do uspokojenia ruchu – mówiła stołeczna radna Agata Diduszko-Zyglewska. Jak podkreśliła liczba aut w Warszawie rośnie z roku na rok i w 2021 r. 2 miliony. - Oznacza to, że w stolicy jest więcej samochodów niż mieszkańców i codziennie prawie milion aut wjeżdża do miasta z zewnątrz – oceniła. - Dwutlenek azotu, który wydobywa się z ich rur wydechowych jest niezwykle szkodliwy dla zdrowia, a w wielu punktach miasta jego stężenie przekracza 4-krotnie normy, które są wyznaczone jako graniczne dla mieszkańców - inforrmowała.

Warszawska randa Lewicy podkreśliła, iż miasto nie jest z gumy, a liczba samochodów nie przestanie rosnąć sama. - Władze Warszawy powinny przestać używać śródmiejskiej strefy parkowania oraz strefy tempo 30 miasto w celach PR-owych. Cały czas słyszymy, iż trwają analizy czy dyskusje, ale nic z tego nie wynika, ale zdrowiem płacą za to mieszkańcy miasta.

Remonty w Warszawie

Smog w Warszawie Biejat

Wtórowała jej posłanka Magdalena Biejat. - Od wielu lat słyszymy, iż elementem walki ze smogiem jest walka z kopciuchami. Ale to wszystko nie zrobi się samo, potrzeba polityki miasta podłączania kolejnych domów i mieszkań do centralnego ogrzewania. Według danych z 2019 r. 1200 budynków oraz ponad 10 tysięcy mieszkań dalej nie jest podłączonych do sieci centralnego ogrzewania. Miasto zapowiada zmiany, ale one nie przychodzą w wystarczająco szybkim tempie. Miasto na lata 2022 i 2023 zapowiada podłączenie do sieci ciepłowniczej jedynie 52 budynków. To jest kropla w morzu potrzeb. Mieszkańcy nie mogą płacić za brak zdecydowania w polityce miejskiej, którzy bardzo często muszą dogrzewać energią elektryczną, która przecież cały czas drożeje.

Jak podkreśliła polityczka Lewicy miasto powinno przedstawić jasny plan przyłączeń, aby lokatorzy wiedzieli, kiedy mogą spodziewać się przyłączeń oraz móc planować ewentualne remonty mieszkań. - Domagamy się przyspieszenia przyłączeń do sieci ciepłowniczej – oświadczyła.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!